"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
1. Figyelemfelkeltés
1. Figyelemfelkeltés

1. Figyelemfelkeltés

A Magyarországi Evangéliumi Spiritizmus kialakulása I. (továbbiakban MES)

1. Figyelemfelkeltés – Az 1850-es évek amerikája

magyarországi evangéliumi spiritizmus megismeréséhez, megértéséhez mindenképpen szükség van legalább egy rövid kronológiai, történeti áttekintésre.

A Szellemi Búvárok Pesti Egylete több mint másfél évszázados. Az alakuló ülés, 152 évvel ezelőtt volt, 1871 április 21-dikén.

Ezt az eseményt Tóvölgyi Titusz rendkívüli beszámolójából ismerhetjük.

Hogyan is történt mindez?

Akár címsorokban is követhetően vegyük sorra az eseményeket. Látni fogjuk, hogy egy pontosan megtervezett folyamat végén, négy időszakon keresztül jutunk el Magyarországra.

A kezdetek mindenképpen Amerikából eredeztethetők. Az 1850-es években vagyunk, 1-2 évtizeddel az amerikai polgárháború előtt. Az amerikai délen dúl a rabszolgatartás, nyugaton tömegével ölik a megmaradó indiánokat, Amerika Brit gyarmat, egyre több adót kell fizetni az „anyaállamnak”, nagy a mélyszegénység. A 28 milliós országban 1,5 millió a spiritiszta, amikor megjelennek a kopogós szellemek, asztaltáncoltatás, és a többi rejtélyes események…

Vegyük sorra a 4 időszakot

1. Figyelemfelkeltés

2. Rögzítés

3. Elmélyítés

4. Eszmerendszer kialakítása – lélekjavítás, gyógyítás, tanítások, szellemi felemelkedés

1. Figyelemfelkeltés:

Ezt az időszakot látszólagos véletlenség jellemzi. Előkerülnek mozgó asztalok, forgó tányérok, táncoló tallérok. Az első „hivatalosan” feljegyzett esemény a Hydesville-i Johann Fox metodista lelkész házában történik.

A Hydesvillie-i Fox-ház
A Fox lányok emlékére készült “objektum”

A leányok, Lea, Katalin és Margit éjszakánként kopogó hangokat hallottak. Ismétlődően. Miután a „kopogó lénnyel” felvették a kapcsolatot, vele abban egyeztek meg, hogy egy kopogás nemet, három igent, kettő talánt jelent, majd az ábécé betűit írták le és a kopogás mondta meg, melyik betűt kívánja a szellem értetni azok közül, melyekre a kísérletezők rámutattak. Így egész beszélgetés támadt a leányok és a „szellem” között. Jóval később az egyik Fox-lány bevallása szerint csaltak…

És ehhez hasonló események tömegével történtek. Vay Adelma figyelmeztetése akkor is érvényes lehetett volna: a többszörös ellenőrzés nagyon fontos.

Csak Philadelphiában nemsokára 300 spiritiszta-kör volt és 1853-ban az Egyesült-Államokban 30,000 médiumot számláltak…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon