"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Pataky Árpád emlékeiből
Pataky Árpád emlékeiből

Pataky Árpád emlékeiből

Solymosi Lajos * Balogh Dezső

Újrakezdés – kapcsolatok

Karsay István hozzáfűzött néhány érdekes és (fontos) információt a Tóth Vilmos mégegyszer poszthoz.
Ezzel kapcsolatban kell megemlítenem, hogy nemrégen olvastam Dr. Pataky Árpád könyvét (BEVEZETÉS A SPIRITOLÓGIÁBA I.) Pont ebben említi ezt a történetet Solymosi Lajossal kapcsolatban. Alig egy hétre rá hozzám került az általa fordított Adelma Vay: Aus Meinem Leben I-II. kötet. Azóta olvasgatom, örömöm telik benne. Igaz nem szokványos könyv, de Adelma sem az… És jó a fordítása.
Ide illesztem hát Pataky Árpád könyvéből a vonatkozó részeket. Solymosi az 50-es években indított titokban újra egy csoportot, ehhez kapcsolódik később Pataky 1980-ban. Ebben a kis kivágatban felemlítődnek új nevek is. Velük majd komolyan kell foglalkoznunk, így tehát később szó esik róluk.

Újrakezdés-kapcsolatok

A már említett túlélési formának egyik fészke volt Budán, a Tizedes utcában Solymosi Lajosnak, az Állami Hangverseny Zenekar hegedűsének köre. Ő a spiritiszta irodalmat kitartó szorgalommal gyűjtögette, Adelma német nyelvű könyveit megható odaadással fordította, heti összejövetelek keretében pedig baráti körének teljesértékű oktatást nyújtott, úgyis mint írómédium.
Ebbe a körbe engem 1980-ban fogadtak be, és mintegy 10 év után a nálam 15 évvel idősebb Lajos bátyánk, nekem engedte át a kör vezetését. Tette ezt azért is, hogy 1991-ben körünkbe került Németh Jánosné Bubla Erzsike mechanikus beszélő médiumitásának rendszeres nyilvánulásával járó felelősség kettős alapon nyugodjék.
Lajos bátyánktól 1993-ban vettünk nehéz szívvel búcsút.
87 évet élt itt, de tudjuk, hogy a magasabb vezetés engedélyével továbbra is ügyel, vigyáz ránk.

Kiléphettünk a világosba

Mindig törekedtünk arra, hogy kapcsolatot tartsunk azokkal, akikről tudtuk, hogy hívei az evangéliumi spiritizmusnak, és főleg az immár 130 ( ma már 152 év – a szerkesztő) éves múltra visszatekintő magyarországi szellemtannak. Így mi is olykor hallgatói voltunk Makk István családi köröknél tartott előadásainak, el-eljártunk beszélgetés és könyvvásárlás céljából a „hegyre” (Hunyad lejtő: Herminke) is, majd az 1989-ben ránk köszöntött politikai változással járó lehetőségeket élénken kezdtük vitatni, és figyeltük az ilyen irányú mozgásokat. 1989 nyarán – valaki ajánlására – két riporter állított be hozzám. Kétórás beszélgetés és videó felvétel keretében szerették volna elsajátítani a spiritizmus lényegét. Csengeri Pap Elemér könyvével („Új látóhatárok felé”) távoztak tőlem, amit azóta is hiába várok vissza. Később tudtam meg, hogy a friss ismeretek birtokában felkeresték angliai lakásán a parafenomén Uri Gellert, vele egy estét betöltő filmet készítettek, aminek itthoni bemutatására azért mégiscsak küldtek egy tiszteletjegyet. (…)

A spiritiszták közül pedig elsőnek 1990-ben Balogh Dezső barátunk – akiről tudtuk, hogy a magyarországi szellemtan igaz ismerője és követője – jelentkezett nagy örömünkre „A hittitkok megnyíltak” című könyvével a nyilvánosság előtt. Én magam azt a módot és formát igyekeztem megtalálni, hogy minél előbb lehetőség nyíljék az 1871-ben Adelma médiumitása révén alapított spiritiszta Egylet felélesztésére.”

Balogh Dezső: A hittitkok megnyíltak

Magasszintű,teológiai igényességgel kidolgozott könyv (a szerző életműve) a hittitkokról ill. azok eddigi téves és helytelen értelmezéséről. Teljességgel a Biblia kinyilatkoztatásaira hagyatkozva tételesen végigvezeti az olvasót az eddigi súlyos hittani tévedések és tévelygések során és ezek okain, valamint kiküszöbölésének tantételein. Helyreállítja Isten szeretetébe és igazságosságába vetett hitet – ami a korábbi hitromboló tévedések által súlyosan megrendült. Ehhez logikus rendszerbe foglalt hittanminősítő szempontokat definiál.

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon