"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
4/2. Vay Adelma
4/2. Vay Adelma

4/2. Vay Adelma

A Magyarországi Evangéliumi Spiritizmus kialakulása IV-1. (továbbiakban MES)

Báró Vay Adelma élete II. – Goloptól Gonobitzig (1876-1925)

Az első Golopon töltött időszakban megszülettek az alapkönyvek: Szellem, erő, anyag; Tanulmányok a szellemvilágról. Ebben voltak/vannak Ödön médiumi rajzai is.

Baronvaj

Azonban Adelma egészségének megjavulásához szükség volt tisztább hegyvidékibb levegőre. Visszaemlékezésében később ezt úgy idézi, hogy a térképen keresgélve, ahol ujjával, “véletlenül” megállt, azt választották lakóhelyül. Gonobitzba 1876-ban költöztek végleg. Mai nevén Slovenske Konjice.

Adelma ingyen gyógyította a környék szegényeit is.

Itt egy emeletes kisebb kastélyt vettek, ahol halálukig éltek. (Ödön 1920-ban, Adelma 1925-ben halt meg). Mindketten szerettek utazni, 1877-ben Hollandiába, Angliába és Írországba látogattak, ahol több hetet töltöttek Limerick püspökénél, majd Párizsba mentek. 1878-ban bejárták Olaszországot, és utazásokat tettek Európa híres városaiba. . Nyárra Cikat szigetére mentek Losinjba, ahol végig élvezték a nyarakat a Villa Adelmában. Ma is meg van, ősszel meglátogatom.

Villa Adelma Lisinj szigetén – ma Horvátország

Adelma ingyen gyógyította a környék szegényeit, de hatalmas levelezése is volt, a világ valamennyi spiritisztájával. Az itteni évek alatt tesz említést férje édesanyjáról Geymüller Katalinról, akit szellemi mentorának nevez.Olyan komoly kapcsolataik voltak, hogy 1880-ban Vay Ödön báró Budapestről a. Nemzetközi Teozófiai Társulat főtanácsának tagja lett. A Magyar Teozófiai Társulat egyik alapítója és első elnöke pedig Vay Adelma lett. Miután azonban gondolkodásuk alapja az evangélium volt nem sokáig maradtak a teozófiai vizeken rövidesen mindketten otthagyták a teozófiai közegeket. De ez már a századforduló.

Gonobitz termékeny helynek bizonyult.

Sorra születtek a mesekönyvek is, amiknek bevételét a környékbeli szegényekre költötték. Adelma kiterjedt levelezése révén meglátogatta őket Caroline Corner, egy angol spiritiszta újságírónő, aki heteket töltött Adelmával és ottlétét könyvben örökítette meg. Hatalmas munkát végeztek.

Azonban a költözésük előtt a magyarországi évek is igen termékenyek voltak. 1871-ben – szellemi segítséggel – inkább azt mondanám vezetéssel – megalapították a Szellemi Búvárok Pesti Egyletét, akkori nevén Szellemkutatók Egyesülete. Dr Grünhut Adolf szervezésében.

Az 1900-as évek fordulópont volt a magyarországi spiritiszta (EVANGÉLIUMI SPIRITISZTA!) mozgalmak életében. Pontosabban 1898, mert ez évben indult 46 éves diadalútjára az Égi Világosság című spiritiszta havilap. De ez egy következő történetünk lesz.

Adelma, a szlovén (női) ‘nemzeti hős’.

Jó, ez kicsit eltúloztam.

Ám, hogy Gonobitz nemcsak termékeny hely volt, hanem Adelma révén gyógyító szeretetközpont is, azt mi sem bizonyítja jobban minthogy Adelma Szlovéniában ma kvázi ’nemzeti hősként’ él a köztudatban. Tömegesen vándorolnak a sírjához. Sőt, 2012-ben kétnapos szimpoziumot szerveztek Konjicében, könyvet adtak ki róla.

A szellem hullámain (Na valovih duha) – Anton Rozmana és Aleksandre Boldin monográfiája szlovén kiadásban

Ez év áprilisában pedig Zágrábban és Konjicében is tartottak könyvbemutatót nagyobbrészt Caroline Cornerrel való kapcsolatáról. Anton Rozman és Aleksandre Boldin monográfiája. (Milyen érdekes: a könyvborítón Adelma ellenkező írányba néz, mint az eredeti képen. Biztosan nem akar Caroline-nak hátat fordítani…)

Felépült az alap tehát, amiből építkezni lehet.

Következnek a termékeny évek

1. Figyelemfelkeltés

2. Rögzítés

3. Elmélyítés

4. Eszmerendszer kialakítása – lélekjavítás, gyógyítás, tanítások, szellemi felemelés

A folytatásban az első oszlopokról Vay Adelma és Grünhut Adolf találkozásáról, kapcsolatáról esik majd szó.

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon