"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
3. Elmélyítés
3. Elmélyítés

3. Elmélyítés


A Magyarországi Evangéliumi Spiritizmus kialakulása III. (továbbiakban MES)

3. Az elmélyítés. Franciaország 1854-1869

Az előző két részben (Figyelemfelkeltés, Rögzítés) megismertük a spiritizmus kialakulásának vélhető logikai ívét.

Ahogy Ágoston fogalmazta a II. rész hozzászólásában: “…a spiritizmus, mint mozgalom kialakulása nem a véletlen műve. Hatalmas erők mozgatták a szellemvilág részéről, mert nehéz volt áttörni a tagadás falát. Nem véletlen, hogy éppen a materializmus “diadalmenete” idején jelentkezett erőteljesen a túlvilág.” Pontosan. Így.

Az eddigi 3 időszak:

1. Figyelemfelkeltés

2. Rögzítés

3. Elmélyítés

Franciaország 1854-1869. E röpke másfél évtized alatt születik meg az általunk evangéliumi spiritizmusnak nevezett eszme?rendszer? –  inkább életforma. Ebben a rövid kis írásban nem is érdemes mással foglalkoznunk, mint Allan Kardec tevékenységével. Ő a kulcs, ő az “elmélyítő”.

Denizard-Hippolyte-Léon Rivail néven, 1815. június 15-én született Lyonban, egy viszonylag gazdag család gyermekeként. Édesapja végzett jogász, bíró volt. Kitűnő nevelést kapott, abban az időben legjobb iskolázottságot nyerte el Pestalozzi magániskolájában. (Pestalozzi mindenét eladja, hogy földet vásároljon, ahol felépíthesse mintagazdaságát, majd 1775-ben népiskolát alapít nincstelen, elhagyott gyerekek számára. 50 gyermeket tanít). Tőle, Pestalozzitól tanulta el Rivail azt a típusú tanítási módot, amit később saját iskolájában is megvalósított. Figyelme a tudomány minden irányába kiterjedt: írt matematikai, nyelvtani könyveket, foglalkozott a gyermekneveléssel, bölcsészeti, orvosi tanulmányokat is végez, könyveket ír, és – szabadköműves… (Azonban ez a szabadköművesség nem a mai felfogásban értendő). Ő is iskolát alapít Denizzard nagybátyja finanszírozza. Néhány év múlva a nagybácsi tönkremegy… az iskolát bezárják.

Azután váratlannak tetszően, mégsem váratlanul 1854-1855 között Rivail ötvenéves korában a spiritizmus felé fordul. Spiritiszta szeánszokon vesz részt és (előtte húsz évig képezte magát), rendkívüli műveltségre tesz szert, érdeklődése leginkább a messmeri magnetizmus felé irányul. Szeretné megismerni a magnetizációt, ennek megoldását keresi a szeánszokon. A gyűlések látogatása közben, védőszellemet kap, aki vezeti, irányítja őt. Tanulmányoz kutat, értékel (hozzá fűződik a periszprit fogalma).

Allan Kardec néven 1857-ben megírja a Szellemek Könyvét. Lapot alapít. Kapja a sorozatos támadásokat, de mindre világosan válaszol, újságcikkekben, könyvekben, előadásokban.

Felvállalja az új “tan”-t, melyet nem egyszerűen spiritizmusnak hív. Megalapítja az erkölcsi spiritizmust, az evangéliumi spiritizmust.

Megírja fő művét 1864-ben, Az Evangélium a spiritizmus megvilágításában. Ezután néhány évig dolgozik levelez újságcikkeket ír. Nagyon aktív, majd 1869-ben váratlanul, egy beszélgetés közben összeesik és meghal.

1869-ben…? Mikor is születik meg Vay Adelmától a Szellem erő anyag? Ebben az évben…

Források:

Confederación Espiritista Argentina – Allan Kardec

  • Allan Kardec, Le Livre des Spirits  : Philosophie spiritualiste , Párizs,1857. A cikk megírásához használt könyvTartalmazza a spiritualista tan alapelveit, a Szellemek természetét és az emberekkel való kapcsolatukat, az erkölcsi törvényeket.
  • Allan Kardec, A médiumok könyve  : Kísérleti spiritualizmus , Párizs,1861. A cikk megírásához használt könyvTartalmazza a Szellemekkel való kommunikáció módszereit és a médium fejlődésének eszközeit .
  • Allan Kardec, Az evangélium a spiritizmus szerint , Párizs,1864Tartalmazza Krisztus szavainak magyarázatát és azok fontosságát a mindennapi életben.
  • Allan Kardec, Menny és Pokol  : Isteni igazságosság a spiritualizmus szerint , Párizs,1865Tartalmazza a lélek különböző állapotait a fizikai test halála után.
  • Allan Kardec, Genezis a spiritizmus szerint  : csodák és jóslatok a spiritizmus szerint , Párizs,1868Magyarázatot tartalmaz a Föld létrehozásáról és a csodálatosnak tartott eseményekről.
  • Allan Kardec, Mi a spiritualizmus?  : Bevezetés a láthatatlan világ megismerésébe , Párizs,1859. A cikk megírásához használt könyvA spiritualista tan oktatási összefoglalását tartalmazza.
  • Allan Kardec, a spiritizmus a legegyszerűbb formájában , Bron, Center spiritualite lyonnais,2008
  • Allan Kardec, Spiritizmus, mit tudunk? , Tours, Union Spirite Française et Francophone,2001

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon