"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Tóth Vilmos mégegyszer
Tóth Vilmos mégegyszer

Tóth Vilmos mégegyszer

A VÉLEMÉNYETEKET KÉREM. DE KOMOLYAN.

Visszaidéztem egy gondolat erejéig az egyik legutóbbi posztomat. Pontosabban Tóth Vilmos belügyminisztert, akit Grünhut teljes névvel jelöl Tárcájában. Grünhut ritkán tesz ilyet, csak akkor amikor nemcsak az esemény fontos, melyhez története kapcsolódik, hanem a személy is. (Egyébként szignóval, vagy keresztnévvel idéz). Mire gondolok?

Mindenekelőtt tényekre. Miért? Mert azért kutatok, hogy TÉNYSZERŰEN lássuk, mi, és hogyan zajlott az Egylet történetében.

Tehát lássuk a tényeket.

Tóth Vilmos belügyminiszter

Mit is írt Grünhut? Idecitálom Grünhut aktuális mondatait szó szerint:

És Geymüller Katalin mellesleg Adelma üzenetével jön, vagyis azzal a hírrel, hogy Grünhut adja át neki 5 betege nevét, akiknek a gyógyításával nem tud mit kezdeni.

És Grünhut válaszlevele Geymüller Katalinnak, február 22. Tehát jól emlékezett. Ez is dokumentált.

Ezzel kezdődött?

Amikor utánaolvastam Tóth Vilmosnak megdöbbenve láttam, hogy Grünhuttal való találkozása után pár nappal? héttel? már nem ő a belügyminiszter.

 • Grünhut 1873 tavaszán kapta meg a belügyminiszteri engedélyt Tóth Vilmostól
 • Tóth Vilmos 1873. március 15-ig töltötte be ezt a posztot.

Vajon miért? Lemondott? Beteg lett? Megunta? Eltávolították?

Egyik sem. V. T. B. T. lett. Majd később főrendiházi tag.

Hogy micsoda?

🙂

V. T. B. T. Valóságos és titkos belső tanácsos.

Korábban ez szó szerinti jelentéssel azt is jelentette: uralkodói körben, a császári tanács tagja. Ekkorra már (1870-es évek) ugyan leginkább címként funkcionált, többek közt távozó miniszterek kapták. Járt a címmel a nagyméltóságú uram megszólítás is. Azonban nem gondolnám, hogy Tóth Vilmos kiesett volna a politika kegyeiből, mert 1879. októberében a bécsi közös államszámvevőszék elnökévé neveztetett ki, s e hivatalát 1895-ig ( 16 éven keresztül) viselte, midőn nyugalmaztatván, a főrendiház tagjává, 1896. november 22. – 1898. június 14. között pedig a főrendiház elnökévé választották. Minek csak a korai halála vetett véget. Birta a Lipót-rend nagykeresztjét és a német császártól a I. oszt. vörös sasrendet.

( Csak mellékesen: Vay Miklós előtte két évvel volt a főrendiház elnöke 1888. január 17. – 1894. május 13. között. Igen, az a báró Vay Miklós, aki Ödön édesapja és Adelma apósa.)

Megérdemelte? NAGYON.

Neki köszönhetjük, hogy most ezekről a dolgokról cseverészünk. Több spiritiszta egyesület folyamodott előtte-utána engedélyért. Egyik sem kapta meg. El is tűntek. Kivéve? Kivéve a Szellemi Búvárok Pesti Egylete.

Vannak véletlenek? Vagy netán az lehet az igazság amit sejtek?

TI MIT GONDOLTOK?

Download this article as an e-book

2 Comments

 1. Plótár László
  A Gondviselés egyengeti az utat és az úton járók lépteit. Aminek meg kell lenni, azt előmozdítja, akit érinteni kell, azt megérinti.
  A szellemvilág töretlenül építkezik, vonja be az embert s helyezi oda, ahol annak feladata van.
  Válasz
  20 p.
  Szellemi Búvárok Pesti Egylete
  Egyetértünk. De jó felfedezni, látni, észrevenni mennyire – jószerivel percre pontosan – gondoskodó is. Tudatosuljon.

 2. EXTRA Gold

  Áldás, békesség nektek az Úr Jézus Krisztus nevében.
  Hiszem, hogy nincsenek véletlenek!
  Minden Teremtőnktől függ, minden az Ő tudtával történik. Adjunk hálát gondviseléséért, s utunk egyengetéséért.
  Legyetek áldottak, s adjon néktek az Úr Szent Erőt további feledataitokhoz.
  Szeretettel

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon