"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Grünhut Adolf lakásai
Grünhut Adolf lakásai

Grünhut Adolf lakásai

Grünhut Adolf budapesti lakásai

Felmerült egy legutóbbi Facebook bejegyzésben, hogy esetleg öngyilkos is lehetett a mi drága Grünhut Adolfunk – közkeletű nevén Doktor bácsink. Igazolásképpen válaszomba beemeltem egy korabeli újságcikket, amin „fehéren-feketén” funkcióval lakcímmel, halál időpontjával tisztázódott a kérdés.

Pontosít a halotti anyakönyvi kivonat

Hogy is lehetett volna, hiszen egy spiritiszta gondolkodásmódjával homlokegyenest ellentétes gondolat. Mivel azonban villámgyorsan az is felmerült, hogy micsoda spiritiszta lehet az, aki öngyilkosságra vetemedik – ezért megelőzendő a folytatást (hátha mégis?) idemásolom Grünhut doktor halotti anyakönyvi kivonatát. Világos, hogy tüdőlob vitte el szegényt. Ezzel ezt a dolgot be is fejeztem.

Dr . Grünhut Adolf halotti anyakönyvi kivonata 1906 október 27. 11 óra. Halál oka tüdőlob.

Van azonban még egy másik

– mai szóval élve un. ’fakenews’,- ami kering az interneten. Persze nem akarattal, csak hibás következtetés miatt.

Konkrétan az ÓVÁS Egyesület honlapján szerepel hibásan.

Márminthogy egy bejegyzésben azt állítják, hogy az Ó utca 4.szám alatt ma is meglevő un. Grünhut-ház az ő családjáé lett volna.

Nem.

Ez csupán névazonosság.

Több Grünhut Adolf élt azidőben Budapesten. Mégcsak nem is voltak rokonok.

Az Ó utca 4 szám alatti házat az udvar minden tartozékával 27000 osztrák értékű forintért vették meg dr. Grünhut József orvos, Grünhut Adolf és Grünhut Miksa kereskedők, akik addig az Ó utca 19-ben laktak. 1890. december 27-ét írunk ekkor.

És akkor hol lakott a mi Grünhut doktorunk?

Budapesti Czim- és Lakjegyzék, 1894 (8. évfolyam) 5. rész. Gyárosok, iparosok, kereskedők, mérnökök, orvosok, ügyvédek stb. czím-jegyzéke – így rögzíti orvosunkat:
Grünhut Adolf, VI, Teréz-körút 17. (hasonszenvész).
Hasonszenvész, vagyis homeopatikus orvos, – csakúgy mint Hauszman Alajos apja aki az orvostudományi egyetemen 1872-ben alapított első homeopátia (akkori szóval hasonszenvész) tanszék vezetője volt.

(Van 1890-ről is lakjegyzék ugyanígy a Teréz körút 17-ről, csak ez jobban tetszett.)

És ez a cím, csaknem ugyanott van, mint ma. A következő posztban megmutatom a házat, ahol lakott és egyúttal, ahol a “szeánsz”-okat tartották. Persze amikor nem volt épületük. Ez is egy helyes történet.

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon