"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Herminka néni
Herminka néni

Herminka néni

Reisz Hermina (1910-2013)

Herminka néni még életében legendává vált. Ha spiritiszta könyvekről volt szó akármilyen beszélgetésben a harmadik, negyedik mondat után biztosan előkerülő kérdés. Ő volt a könyvek őrzője.

Honnan vannak a könyvek? Ismered Herminka nénit? Tudod ott fönn a hegyen…

Igen Magyarország (evangéliumi) spiritiszta közössége a “hegyre” járt ezekért a könyvekért. Ő pedig rendkívül kedvesen leültette a hegyre felérkező “elfáradt” érdeklődő vándort és kifaggatta. Miért keres ilyen könyvet, mennyire mély benne az igény erre a lelkiségre, képes lesz-e befogadni a tanításokat? Mert bizony minél közelebb kerül valaki a könyvekben rejlő igazságokhoz, annál nagyobb a felelőssége.

És ha csak a felületen karcolódik valaki, az el se kezdje.

Így hát “Herminke” néni csak a bizalom megszerzése után járult a könyvespolchoz, és nem is volt mindegy, ki melyik könyvet kapta. Hogy azután boldogan vihesse magával – nemcsak a könyvet – hanem a pár órás beszélgetés gondolatait is.

Bizony volt, hogy Hermika néni nem adott könyvet… Még ma is mesélnek ilyen esetről. Kissé felháborodottan…Pedig hát, ha egy kicsit belegondolunk: mennyire érthető!

Hosszú idők óta, talán a kilencvenes évek közepén lehetett, de még most is a fülemben cseng a kolleganőm kérdése:

  • András ismered a Herminka nénit?
  • Kit?
  • Hát a Herminka nénit, akitől a spiritiszta könyveket lehet szerezni? Tudod, ott fönn a hegyen…
  • Hol? Milyen hegyen?
  • Zugligetben, a Hunyadormon!
  • Hogy ismerem-e? Persze, hiszen a Keresztanyám…!

Hmmm

Hermin(ka) néni már fiatal korában tagja volt a Lejtő úti úgynevezett kis Körnek.

Kicsit bensőségesebb, egyszerűbb harcmentes övezet volt Pali bácsinak köszönhetően. Pali bácsi (Pátkai Pál) kézben tartotta a különböző rendű és rangú társaságot. Elejét vette a veszekedéseknek, az anyagi vagy akár tanultságból adódó különbségeknek. Kiváló debatter is volt, nem csak médium és könyvkiadó szerkesztő.

  • Ebben a közegben (Körben) cseperedett/nevelkedett Hermin néni spiritiszta lelke az édesanyámmal Irmával együtt. Itt ismerkedtek meg azokkal a legényekkel, akik leendő férjeik lettek.

Hermin néninek tehát autentikus tudása, rálátása volt ezekre a dolgokra. Jó kezekben volt az “eszme”.

2013-ban ment át, 103 éves korában.

Rövid pihenője után most ő fog minket segíteni. Lehet, hogy nem “személyesen” csak küld valakit, de biztos, hogy gondot visel a kincsekre/könyvekre.

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon