"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Joma Sipe “találkozása” Vay Adelmával
Joma Sipe “találkozása” Vay Adelmával

Joma Sipe “találkozása” Vay Adelmával

Joma Sipe illusztrációi Vay Adelma Szellem, erő, anyag c. könyvéhez

Mielőtt folytatnám Vay Adelma rendkívüli, de itt sajnos csak vázlatosan bemutatható élettörténetét, tennék egy kis kitérőt.
Mégpedig a sokunk által megfejthetetlennek tűnő “Szellem, erő, anyag” című meghatározó könyvére, különösen is az abban jókora mennyiségben szereplő ábrákra. Többektől hallható, hogy nekifogtak megfejteni az ábrák értelmét. Eddig nincs tudomásom arról, hogy valakinek sikerült volna.
Van azonban egy művész portugáliában, Joma Sipe, aki megpróbálta művészetével feloldani az ábrák értelmét. Ez egyedülálló kisérlet.
Fontos megjegyezni, hogy a rajzokhoz nem nyúlt. Azokat önmagának érzékeltette. Azért írom így, mert ő sem “megfejtette” hanem csak viszonyult a látványhoz, átvette az ábrák rezgésvilágát. Talán érdemes elmélyedni a rajzok némelyikében.

Joma Sipe portugál grafikus. Mögötte az alkotássorozat ihletői: a háttérben balra Adelma, jobbra Adelma unokatestcére a szintén Ukrajnában született médium, Helena Blavatsky

JOMA SIPE Portugáliában, Porto városában született 1974. augusztus 2-án. Gyermekkorát a Porto melletti Vila Nova de Gaia városában töltötte, ahol ma is él és saját stúdiója van. Hagyományos képeket kezdett festeni, igazi tájképeket és portrékat, olajjal és akrillal, pazar színekkel.

The Chapel of Silence VIII Illuminated Version web
Joma Sipe illusztrációi Vay Adelma Szellem, erő, anyag c. könyvéhez. Ezek a könyvhöz készült illusztrációk. Lehet lapozni jobb és bal nyíllal.
JOMA SIPE munka közben

Végül rájött, hogy nem így akarja kifejezni lelki és művészi érzéseit. Lépésről lépésre jutott előre, ahogy erősödött benne belső lelki vágyakozása.

Tizenhárom-tizenöt éves korában kezdte érezni magában, hogy fel kell fedeznie az okokat, amiért ezen a bolygón él, és megpróbálni választ találni a mindannyiunk által feltett kérdésekre:

“Honnan jövünk?” – Mit keresünk itt? – Mi lesz velünk halálunk után?

Kutatásai során került kapcsolatba Adelma könyvével, a Szellem, Erő, Anyaggal.


Ez egyPPT, egy Power Point file. Innen ketölthető a teljes ikkusztrációs anyag megtekintéséhez


Alant látható az első néhány kép abból a Power Pontból, amiben végigkísérhető a művész alkotási folyamata. Hűen tartja magát Adelma szövegéhez és rajzaihoz. Érdekelne: vajon más hogy érzi? Hozzátett-e ezzel Joma Sipe bármit is Adelma gondolataihoz, vagy csupán kivetítette a saját érzéseit a sorozatra.

Download this article as an e-book

One comment

  1. Azt hiszem, ez a művész valamennyiünk közül a legmesszebbre jutott az ábrák értelmezésében. A képek mindent elárulnak kifinomult érzéseiről, és elmélyült szellemiségéről: Emberi szavakkal nincs mit megfejteni, hanem át kell élni a kozmikus megváltás művének nagyszerűségét. Én háromszori nekirugaszkodással megértettem az ábrák logikáját, de csak addig a szintig, hogy illusztrálnak valamit, de azt már nem, hogy matematikailag bizonyítják a leírt igazságot.
    Ágoston

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon