"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
ALAPKÖNYV –  Szellem, Erő, Anyag 1.
ALAPKÖNYV – Szellem, Erő, Anyag 1.

ALAPKÖNYV – Szellem, Erő, Anyag 1.

ALAPOK – a „Szellem, Erő, Anyag” ismertetése

Szellem, Erő, Anyag első magyarországi kiadása. Tóvölgyi Titusz fordítása (1900)

Eljutottunk hát ahhoz az első stációhoz, aminek okán ez a Facebook és a Blog született. Az Evangéliumi Spiritizmus legfontosabb könyvéhez, az 1870-ben Vay Adelma által íródott „Szellem, Erő, Anyag”-hoz.
Ebben vannak az „alapok”.
Reiner Ágoston segít nekünk abban, hogy az általa értelmezett módon végigmenjünk a könyvön. Azért fontos a segítség, mert e könyvvel kapcsolatban az a hiedelem, hogy csak a harmadát lehet megérteni, (azt is nehezen) a többi része felfoghatatlan. Ezért is volt a Szellemi Búvárok Pesti Egylete tagságának kötelező belépője: e könyv ismerete.
Addig, amíg nem ismerte a könyvet a belépni szándékozó, ideiglenes belépőt kapott, majd „vizsgázott” a könyvből.
Három hónap múlva.
Ágoston hét részre bontotta értelmezését, így tehát a következő hét héten keresztül minden kedden erről lesz szó.
Köszönet Ágostonnak.
András

A könyv születése

Így írt a könyv megszületéséről Adelma, 30 év múlva „Életemből” című könyvében (1900):

„Azt a szellemi kinyilatkoztatást, melyet a „Szellem, erő, anyag”-ban kaptam, éppen olyan nehéz megérteni, akárcsak a János evangéliumát. Bizonyára kevesen is fogják megérteni. Hát, ha még elgondolom, hogy mily módon adták azt nekem a szellemek!
Alig voltam még 27 éves; a Bibliát még egyszer sem olvastam át teljesen, s fogalmam sem volt valamelyes filozófiai vagy okkult irányú munkáról. Akkoriban sokat szenvedtem, s nagyon törékeny szervezetű voltam. Ágyamban ülve, az előttem lévő kis asztalkán kellett minden nap médiumilag írnom, teljesen gépiesen. Fogalmam se volt róla, mit írok; kezem csak úgy repült a papír felett.
Férjem, mellettem ülve, folyton hegyezte az irónokat újabb papírlapokat tolt elém. A háromszögeket, összeadásokat és a különböző figurákat csak írtam, rajzoltam, összeadtam; mindezt annyira teljesen gépiesen, hogy még gondolkodni sem voltam képes róla. S így ment ez oly gyorsan s oly soká, amíg csak karom ki nem fáradt és ki nem merültem. Eleinte át sem olvastam, amit írtam. Amit így médiumilag írtam, az rendkívül futólagos, más által alig olvasható írás volt; hogy nyomda alá adhassam, férjemnek lediktáltam, ami azonban kétszer, sőt többször annyi időbe is került, mint a leírása.

Harminc nap alatt kész volt a könyv.

Átadtuk azt a világnak úgy, amint az megíratott.

Reiner Ágoston: a „Szellem, Erő, Anyag” ismertetése I. rész

A teljes könyv itt olvasható, vagy innen letölthető Pdf-ként

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon