"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Vay Ödön
Vay Ödön

Vay Ödön

Báró Vay Ödön

 Vay de Vaya Ödön (Edmond, Eugen, Otto) 1832-1921

Vay Adelma, (akkor még Wurmbrand-Stuppach Adelma) egy gyermekkori Pesten keresztüli családdal történő átutazása alkalmával találkozott későbbi férjével, Vay Ödönnel. Kitörölhetetlen emlékeket hagyott lelkében az esemény, amikor Bécsből Pestre érkezvén egy gőzhajón, először pillantotta meg fogadására ideérkezett unokatestvérét, aki 14 éves volt, és később a végzet férjéül rendelt. De így volt ezzel Ödön is.

De előtte még sok mindenen kellet keresztülmenniük. Az 1848-as forradalom báró Vay Miklós két fiát, a még csak 16 éves Vay Ödönt és a másfél évvel idősebb, de már hatalmas termetű, s erejű Henriket katonaként érte. Ezredük, a Nádor-huszárezred, akkor épen Csehországban állomásozott. Ezredesként vált meg a hadseregtől.

Adelmával való találkozása sorsszerű és elkerülhetetlen volt.

1860. március 12-én vette feleségül Vay de Vaya Ödön (Edmond, Eugen vagy Otto Wurmbrand-Stuppach Adelmát). Gyermekük nélküli házasságuk 60 évig tartott. A házaspár eleinte néhány évig Tiszalökön (Golop), a magyar-ukrán határ közelében élt, majd később Slovenske Konjicébe (Gonobitz) költöztek, ahol Prevraton vettek egy kastélyt, amelyet ma is Baronvajnak (Vay bárónak) hívnak.

Ödön az osztrák-magyar hadsereg nyugalmazott főtisztje volt. 1877. augusztus 9-én megalakult a “Katonai-Veteranen-Verein in Gonobitz” (Gonobitz-i Hadsereg Veteránok Szövetsége), elsősorban a volt katonák számára, nemzetiségtől függetlenül. Az egyesület első elnöke Hugo Veriand von Windisch-Graetz herceg, helyettese Vay de Vaya báró volt.

A nemes Vay-családnak úgyszólván minden tagja híve volt az új eszmének. Maga Vay Miklós is “a szó legfelségesebb értelmében” spiritisztának vallotta magát Fia, ifjabb Vay Ödön (Adelma férje), 1870-ben Sárospatakon kis könyvet adott ki: “A spiritizmus rövid ismertetése” címen. Az öreg bárónő, az áldott lelkű Vay Katalin, szintén erős hívő volt, de valamennyiük között Adelmának volt a legnagyobb szerepe. Médiumi úton létrejött közleményei révén ő volt a legelső magyar spiritisztikus szervezet megalapítója, amely alapításnál vele egyenrangú társa egy derék magyar orvos, dr. Grünhut volt.

1921. március 1-jén halt meg Vay Ödön Mali Lošinjban (Lussinpiccolo), ahol a házaspárnak nyári villája volt. Halála után az özvegy Adelma továbbra is a kastélyban élt, szolgákkal körülvéve. Ő 1925. május 24-én halt meg otthonában. Annak ellenére, hogy evangélikus volt, Franc Hrastelj római katolikus plébános jóváhagyta a temetését a Slovenske Konjice-i Szent Anna-templomban.

1873-ban férjével megalapították Budapesten a Verein spiriter Forschert (Magyar Spirituális Egyesület), amelynek ők lettek az első elnökei.

ÖDÖN (EUGEN) György József (Golop 1832. május 10.-Lussinpiccolo 1921. márc. 1.); m.Golssen, 1960. július 30. Gfn Adelma von Wurmbrand-Stuppach (*Tarnopol, 1840. október 21. – Ronjica, 1925. május 24.)

Baron Eugen Vay de Vaja (*Golop 10.5.1832, +Lussinpiccolo 1.3.1921)

Adelma von Wurmbrand-Stuppach (*Tarnopol 21.10.1840, +Ronjica 24.5.1925)

Adelma (fehér kalapban) és Ödön von Vay (sötét katonai egyenruhában) a Slovenske Konjice-i kórház előtt.

Könyvei:

Vay Ödön: A spiritizmus rövid ismertetése, Sárospatak, magánkiadás 1870

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon