"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
Az esküről. (**)
Az esküről. (**)

Az esküről. (**)

  1. Az esküről. (**)

Krisztus azt mondá: „Ne esküdjetek”. Amit ő akkor mondott, most mi is azt ismételjük nektek: emberek ne esküdjetek, azaz ne esküdjetek hamisan, ne csatoljatok újabb hazugságot a másikhoz, nehogy így Isten és az emberiség ellen vétkezzetek.

A földön például a házasságkötést esküvel pecsételik meg; adná Isten, hogy ez ne így történnék, és már annyira jutottatok volna, hogy ahhoz esküre nem volna szükségetek, és csakis a szeretet, az isteni szeretet kapcsolna össze titeket, amelynek sem esküre, sem ígéretre nem volna

Az az asszony, aki szerelem nélkül esküszik hűséget férjének, hazudik Isten és önmaga előtt.

Adná Isten, hogy sohase esküdnétek! De mivel a földön gyengeségetek folytán ilyen külsőségekre még szükség van, azért fontoljátok meg jól, nehogy meggondolatlanul bűnt kövessetek el.

Miért engeditek, hogy a gyönyörűséges szabad akaratot, amelyet Istentől kaptatok a világ és ennek formái nyűgözzek le?

Mennyi elhibázott elhatározás történik ilyen hirtelen esküvés következtében. Bízzatok emberek Istenben, csak Neki fogadjatok örök hűséget, de tegyétek ezt esküvés nélkül teljes lelketekből.

Mikor Krisztus azt mondta: „Ne esküdjetek”, ezalatt azt értette, hogy magatokban se ígérjetek semmit arra irányzott erős akarat és elhatározás nélkül, hogy azt be is tartjátok, szóval ne esküdjetek hamisan lelkiismeretetek előtt sem.

(**) Máté 5:34

Vay Adelma – Elmélkedések könyve – 23. Az esküről

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon