"Az Evangéliumi Spiritizmus, a Szentlélek kijelentése. Letisztult keresztény hit és erkölcsbölcselet, valamint lélektan: a bűn felismerésének és a bűntől való szabadulásnak mélylélektana. Nagy, értékes, és tiszta világosság, mert magas világok ismereteit, Isten akaratát és Isten törvényeit közli és mutatja meg e szerencsétlen bűnben élő világnak, észérvekkel is alátámasztva a megtérés szükségességét."
KEGYELEM
KEGYELEM

KEGYELEM

KEGYELEM – témaindító

A kegyelem a büntetés elengedése vagy lemondás a bosszúról annak a részéről, akinek a másik fél teljesen ki van szolgáltatva. Vallási értelemben Isten meg nem érdemelt ajándéka a bűnös részére, – a büntetés elengedésével, sőt az üdvösség lehetővé tételével annak ellenére, hogy azt már rég eljátszottuk. Már a földi ember perspektívájából nézve is hatalmas dologról van szó, ha pedig az Evangéliumi spiritizmus mindenség koncepciója alapján nézzük, amelyben tudjuk, hogy többszörös bukás és megátalkodottság következtében a biztos pusztulásra predesztináltuk magunkat, – akkor a döbbenet és hála kell, hogy átjárja lelkünket Isten végtelen jósága iránt.

„A törvény tehát nem egyéb, mint rendszerbe foglalt kegyelem, a kegyelem pedig nem egyéb, mint Isten szeretetének a megtérő bűnössel szemben való törvényszerű megnyilatkozása.” (Utolsó óra munkásaihoz-I.)

„A földi lét maga óriási kegyelmi ajándék. Megátalkodottságunk büntetése helyett tanulási lehetőség, ahol ismét elsajátíthatjuk a szeretet és engedelmesség alapjait.(Keresztény hittan útkeresőknek)

Két külön könyv is szól a témáról: Kárma és kegyelem, A kegyelem törvényvilága. Ez utóbbiról a bevezetőben így ír a szerkesztő: „Ha végignézzük az egész föld spiritiszta irodalmának legkiválóbb termékeit, … az evangéliumi igazságok ragyogásában tündöklően emelkednek ki az Adelma és Eszter médiumok útján nyert alapvető kijelentések, főként a Szellem, erő, anyag és A kegyelem törvényvilága, a harmadik kijelentés e két ragyogó pillére, amelyeken egy mély szakadékot átívelő hatalmas híd épül fel: az a híd, amely összeköti a mulandó létet az örökkévalóval, a földet a mennyel, az embert az Istennel.”

A kegyelem egyik központi eleme az Evangéliumi Spiritizmusnak. Igen gazdag, sokoldalú tanításokat találhatunk szinte valamennyi könyvben, ezért meg sem kíséreltem egyetlen tömör összefoglalóban ismertetni, inkább témaindítónak szánom.

Javaslom, hogy saját megfogalmazású gondolatokat is tegyetek közzé, és persze idézeteket a könyvekből, de kerüljük a terjedelmes részletek kimásolását saját gondolatok mellőzésével.

Ezt és más témák tanulmányozását megkönnyíti az Evangéliumi spiritizmus irodalom tartalmi összefoglalója, ami letölthető:

Evangéliumi spiritizmus tartalom helyről. (ÖSSZEVONT TARTALOMJEGYZÉK AZ EVANGÉLIUMI SPIRITIZMUS LEGFONTOSABB MŰVEIRŐL)

Segítségével rákereshetünk bármilyen témára, sőt azonnal megnyithatjuk az adott könyvet részletes tanulmányozás céljából. Érdemes kipróbálni, csak ajánlani tudom.

ÁGOSTON

Az Evangéliumi spiritizmus könyveinek tartalma

Az itt felsorolt könyvek címére kattintva az adott könyv tartalomjegyzékére ugrunk. A tartalomjegyzék címsorára kattintva megnyithatjuk az adott könyvet, míg a címsorában lévő (**)-ra kattintva visszajutunk ide. (A tartalomjegyzék oldalszámai a művek elektronikus változatára vonatkoznak.)

Download this article as an e-book

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Follow by Email
Facebook20
fb-share-icon